Make-up van vroeger

door Blisso
20 Februari 2020

Het is duidelijk en bekend dat make-up door de jaren heen is veranderd. Niet alleen de producten zelf, maar ook de manier van aanbrengen. Make-up werd vele jaren geleden al gebruikt, maar op een hele andere manier. Toch herkennen we de make-up die vroeger gedragen werd terug, zo droegen bijvoorbeeld Neanderthalers al een soort foundation om een kleur te creëren.

Het begin van make-up
Neanderthalers gebruikten ook al een soort make-up. Ze gebruikten geel poeder en schelpen om een huidskleur te creëren, een soort foundation dus. Best gek om te bedenken dat duizenden jaren geleden mensen al probeerden om zichzelf mooier te maken. Deze mensen konden nog niet eens recht lopen en dachten al aan make-up.

Make-up en de oude Egyptenaren
Ook de oude Egyptenaren gebruikten make-up. Zo tekende zowel mannen als vrouwen vroeger een donkere lijn om de ogen heen. Ze deden dit niet alleen om er mooier uit te zien, maar ook om duivels en ziektes tegen te houden. Ook gebruikten ze nagellak, maar niet zoals wij nagellak kennen. Ze maakten dit van bijenwas, eiwitten en gelatine. De status van iemand werd bepaald door nagellak, gelukkig is dit tegenwoordig niet meer zo en mag iedereen gewoon nagellak dragen.

De romeinen
Niet alleen Neanderthalers en de Egyptenaren hielden van make-up, ook de Romeinen waren er niet vies van. Net als de oud Egyptenaren tekenden zij ook donkere lijnen rondom de ogen en gebruikten ze rouge op de wangen. Tot op de dag van vandaag gebruiken veel vrouwen elke dag oogpotlood en blush, net als de Romeinen deden. Zo herkennen wij veel van vroeger terug in wat we nu doen.

De eerste mascara
Ondanks dat make-up al eeuwenlang gebruikt werd, is de eerste mascara pas in ongeveer 1800 gemaakt. Deze werd gemaakt door Eugene Rimmel (van het merk Rimmel London). Niet lang daarna werd er nog een mascara op de markt gebracht, namelijk die van Maybelline.

Make-up in de tweede wereldoorlog
In de tweede Wereldoorlog werd de ontwikkeling van make-up tegengehouden. De nazi’s vonden dat vrouwen geen make-up mochten dragen. ‘Die Deutsche Frau schminkt sich nicht’. Make-up werd door hen geassocieerd met prostitutie, iets waar de Duitse vrouw zich verre van moest houden.

De acceptatie van Make-up
Na de tweede Wereldoorlog werd make-up volledig geaccepteerd, met dank aan beroemdheden als Audrey Hepburn en Marilyn Monroe. In de jaren 60 vooral werd er veel geëxperimenteerd met make-up. In deze tijd werd rode lippenstift en een ‘winged eyeliner’ als klassieker herontdekt. Deze producten dragen we tegenwoordig ook nog steeds. Door de jaren heen is de kwaliteit en zijn de formules van make-up veranderd. Zo is make-up tegenwoordig gemaakt van natuurlijke ingrediënten en zitten er bijna tot geen schadelijke stoffen in de producten.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij maken gebruik van cookies. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »